Wyznacz dzidzinę funkcji f, jeśli:
m: Witam

Proszę o pomoc, ponieważ robię zadanie ale nie wiem jak dalej go skończyć tym bardziej, że 1
taki przykład mi się trafił.
1) Wyznacz dziedzinę funkcji f, jeśli
a) f(x) = 2x−3
−−−−−−−−−
x
2−3x+2
A więc robię to tak:
D: x
2−3x+2
x
2−2 * x *3/2 + 9/4 −9/4+2 ≠ 0
(x+3/2)
2 ............... ≠0 i właśnie nie wiem co wstawić w te kropki ... Ten wyraz od −9/4 do
+2 ma tu być ale nie wiem ile z tego wyjdzie ...
Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
3 sty 20:45
krystek: D: x2−3x+2≠0 licz Δ x1 ix2 D=R/{x1, x2}
3 sty 20:48
m: heh myśmy jeszcze nie mieli delty
3 sty 20:50
Licealista: delta to różnica.
3 sty 20:52
krystek: x2−x−2x+2=x(x−1)−2(x−1)=(x−1)(x−2)
D=R\{1,2}
3 sty 20:52
krystek: A w której klasie jesteś?
3 sty 20:53
m: Jest dobrze, dziękuję
3 sty 20:54
m: 1 LO
3 sty 20:54
Mateusz:
No to juz bedziesz do przodu co nie co:
masz funkcje kwadratowa w postaci ogolnej: ax
2+bx+c
Δ=b
2−4*a*c a po co sie ją liczy i ogolnie zastosowanie tej funkcji poznasz zapewne w drugiej
klasie

lub mozesz poczytac
3 sty 20:58
krystek: A f kwadratowa nie jest w pierwszej?
3 sty 21:00
Mateusz:
Mozliwe ze jest. W nowszych podrecznikach widziałem ze dali na drugą ale np w starszym z roku
2003 chyba jest omowiona w pierwszej. Ale ogolnie to chyba lezy w kwestii nauczyciela znam
osobiscie Panią ktora przerobiła z klasą logarytmy w pierwszej klasie a dopiero w drugiej
zaczeła funkcje wykładnicze i logarytmiczne
3 sty 21:07
Mila: Jeśli jesteś w I klasie Lo to tak:
x
2−3x+2 uzupełniamy tak aby skorzystać z wzoru (a−b)
2=a
2−2ab+b
2
dzielisz środkowy wsp. liczbowy przez 2
| | 3 | |
i masz (x− |
| )2 ale to będzie za dużo, więc odejmujesz kwadrat tej liczby |
| | 2 | |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | |
(x− |
| )2−( |
| )2+2 =(x− |
| )2− |
| +2= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
=(x− |
| )2−2 |
| +2=(x− |
| )2− |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
teraz dziedzina
| | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
x− |
| ≠ |
| i x− |
| ≠− |
| dokończ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Zrób tak samo z trójmianem:
x
2−4x+1
3 sty 21:44
m: My jesteśmy w tej nowej podstawie programowej i nie mamy w tym roku delty mieliśmy za to
logarytmy. Deltę mamy od 2 klasy podobnie. A tamto jest dobrze dziękuję Mila za tak obszerne
wyjaśnienie
3 sty 22:25
m: Umiał by ktoś jeszcze pomóc w tym ? Dziękuję.
2x−1
f(x)= −−−−−−−−−−−−
x2+6x+5
3 sty 22:39
Patryk: x2+6x+5≠0
x2+x+5x+5≠0
x(x+1)+5(x+1)≠0
(x+1)(x+5)≠0
można też tak
3 sty 22:41
Mila: x2+6x+5=(x+3)2−9+5=...dokończ
3 sty 22:46
m: a jak mi wyszło x ≠ 4−6/2 i x ≠ −4 −6/2 to dobrze ? Tylko jak mam wyliczyć że D=R −
{−1,−5}

Pozdrawiam.
3 sty 22:47
pigor: ... skromny jesteś
Patryk , bo − moim zdaniem− nie można tylko
trzeba tak
i analogicznie w 1−szym przykładzie
x
2−3x+2≠0 ⇔ x
2−x−2x+2≠0 ⇔ x(x−1)−2(x−1)≠0 ⇔ . ...
3 sty 22:47
Mila: Powinieneś zapisać:
(x+3)2−4≠0⇔
(x+3)2≠4⇔
x+3≠2 i x+3≠−2
x≠ −1 i x≠ −5
D=R\{−1;−5}
3 sty 22:50
m: Dziękuję, czyli nie może być (x−3/2)
2 − 1/4 ≠ 0 ?
3 sty 22:58
Mila: Nie rozumiem , o co Ci chodzi?
(x−3/2)2 − 1/4 ≠ 0 to jest dobrze ( przecież tak Ci napisałam o godzinie 21:44 po słowach:
"teraz dziedzina"), ale warunek masz do końca rozwiązać, aby ustalić dziedzinę.
3 sty 23:21
m: x=
42 i x=
22
x=2 i x= 1
Pozdraiwam
3 sty 23:24
Mila: Zgadza się.
3 sty 23:31