Układy równań
justynaqwert: 1)Dla jakich liczb całkowitych wartości a rozwiązaniem danego układu równań jest para liczb
całkowitych?
a)
{ax+y= −1
{x−y= 2
b)
{ax+y= 1
{x−y=2
c)
{ax+y = 1
{x−y = a +1
3 sty 20:29
justynaqwert: pierwsze jeszcze umiem zrobić ale proszę o wytłumaczenie drugiego i trzeciego
3 sty 20:45
altXOR: b)
Metoda przeciwnych współczynników:
ax + x = 1
x(a + 1) = 1
x będzie liczba całkowitą gdy: a = 0 wtedy x = 1
Gdy x = 1 wtedy
x − y = 2
1 − y = 2 ⇒ y = −1
czyli x = 1 i y = −1 dla parametru a = 0
c)
również metdoa przeciwnych współczynników
x(a + 1) = a + 2
| | a + 1 | |
x = |
| + {1}{a + 1} |
| | a + 1 | |
| 1 | |
| będzie liczbacałkowitą gdy a = 0 wtedy x = 1 + 1 = 2 |
| a + 1 | |
zatem x − y = a +1 ⇒ 2 − y = 0 + 1 ⇒ y = 1
x = 2 i y = 1 i a = 0
3 sty 21:22
Tad:
2.
dodajesz
x(a+1)=3
| | 3 | |
x= |
| x∊C dla a=0 lub a=2 lub a=−2
|
| | a+1 | |
dla a=0 x=3 y=1
dla a=2 x=1 ... itd
3 sty 21:27
Tad:
altXOR ... sprawdź to b)
3 sty 22:00