Jakie własności muszą spełniać wektory a i b
karo: Jakie własności muszą spełniać wektory a i b, aby prawdziwa była równość I a+b I = I a−b I?
(kreski po obu stronach a +b oznaczają że jest to długość sumy tych wektorów, tak samo z a−b)
odpowiedzi powinny być następujące: a=0 lub b=0
czy moglibyście pokazać mi jak zrobić to zadanie?
3 sty 20:19
altXOR: Niech będą dane wektory:
a = [ x1, y1]
b = [x2, y2]
Zatem:
a + b = [ x1, y1] + [x2, y2] = [x1 + x2, y1 + y2]
|a + b| = √(x1 + x2)2 + (y1 + y2)2
a − b = [ x1, y1] − [x2, y2] = [x1 − x2, y1 − y2]
|a − b| = √(x1 − x2)2 + (y1 − y2)2
Niech |a + b| = |a − b|, zatem:
√(x1 + x2)2 + (y1 + y2)2 = √(x1 − x2)2 + (y1 − y2)2 / (...)2
(x1 + x2)2 + (y1 + y2)2 = (x1 − x2)2 + (y1 − y2)2
x12 + 2x1x2 + x22 + y12 + 2y1y2 + y22 = x12 − 2x1x2 + x22 − y12 + 2y1y2
+ y22
2x1x2 + 2y1y2 = −2x1x2 − 2y1y2
4x1x2 + 4y1y2 = 0
x1x2 + y1y2 = 0
Takie coś możliwe jest właśnie w 2 przypadkach:
1) albo a =[0, 0] i b[x2, y2], czyli |a| = 0, gdzie x2 ≠ 0 i y2 ≠ 0
lub
2) a = [x1, y1] i b = [0, 0], czyli |b| = 0, gdzie gdzie x1 ≠ 0 i y1 ≠ 0
3 sty 20:39
karo: Bardzo Bardzo dziękuję za pomoc. Świetnie to wszystko jest rozpisane.
3 sty 20:44
karo: ale czy nie można by przyjąc np. a = [−5, 1] i b = [5, 1]? równanie tez by się chyba zgadzało w
tym przypadku
3 sty 20:47
karo: sorki, miałam na myśli raczej:a = [−5, 5] i b = [1, 1]
3 sty 20:49
karo: pomocy! czemu tak nie może być?
3 sty 21:00
pigor: ... najlepiej widać to geometrycznie,
niech a
→,b
→ wektory niezerowe (boki) równoległoboku o wspólnym wierzchołku, to
|a
→+b
→|=e − długość większej przekątnej równoległoboku, zaś
|a
→ −b
→|=f − długość krótszej jego przekątnej , zatem
e = f ⇔ |a
→+b
→| = |a
→+b
→| ⇔ |a
→|=|b
→| i a
→⊥b
→ , czyli gdy mamy do czynienia z
... kwadratem o boku długości |a
→| , lub boku długości |b
→| . ...
3 sty 22:03