plisss
zenek: Duszyczki!
Jeszcze ten przykład .. prosze:(
b) −x2(x2−4x+3)(x+2)=0
1 cze 17:41
Basia: Pomagam
1 cze 17:45
Basia:
Iloczyn =0 ⇔ któryś z czynników =0 czyli:
−x2(x2−4x+3)(x+2)=0 ⇔
x2=0 ∨ x2−4x+3=0 ∨ x+2=0
to już chyba potrafisz dokończyć
1 cze 17:47
zenek: a to x2−4x+3=0 jak rozpisać?
1 cze 17:51
Basia: To jest trójmian kwadratowy. Liczysz Δ i pierwiastki x1 i x2
1 cze 17:59
Basia:
A jeżeli nie znasz jeszcze tego sposobu to:
x2−4x+3 = x2−x−3x+3 = x(x−1)−3(x−1) = (x−1)(x−3)
1 cze 18:01