POMOCYYY !!!
Agnieszka: uzasadnij, że liczba będąca różnicą kwadratów dwóch kolejnych liczb, które przy dzieleniu przez
3 dają resztę 1, jest podzielna przez 3.
3 sty 20:13
Tad:
liczbą, która przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1 jest 3n+1 a kolejna to 3(n+1)+1=3n+4
zatem (3n+4)2−(3n+1)2=9n2+24n+16−9n2−6n−1=18n−15=3(6n−5)
3 sty 20:20
altXOR: Liczba będąca RÓŻNICĄ KWADRATÓW DWÓCH KOLEJNYCH LICZB, KTÓRE PRZY DZIELENIU PRZEZ 3 DAJĄ RESZTĘ
1:
Liczba dzielona przez 3 dająca resztę 1 to liczba postaci:
3n + 1 − 1 liczba
3n + 4 − 2 liczba
Różnica kwadratów:
(3n + 1)2 − (3n + 4)2 = 9n2 + 6n + 1 − (9n2 + 24n + 16) =9n2 + 6n + 1 − 9n2 − 24n − 16 =
−18n − 15 = 3(−6n − 5) c.n.d
3 sty 20:21
Agnieszka: oooo...

!
bardzo dziękuje
3 sty 20:22
altXOR: Tad też dobrze ma, tylko tutaj nie jest powiedziane jak ma wyglądać ta różnica. Może to być
zarówno a12 − a22 ale też może być a22 − a12.
3 sty 20:23
Tad:
... mam tam "błędzik" z minusem −:( ale bez wpływu na sposób rozwiązania
3 sty 20:27