wielomiany - inny sposób?
grzesiek: Mam problem z tymi zadaniami, czy jest jakas moze szybsza forma rozwiazania, niz poprostu
szukanie pierwiastka p , q itd?
a) (x−5/2)4 + (x−3/2)4=1
b) (6x+5)2(3x+2)(x+1)=6
c) 4√2x3−22x2+17√2x−6=0
3 sty 20:08
PW: | | 3 | | 5 | | 4 | |
W połowie między |
| a |
| leży |
| = 2. Jeżeli podstawić x−2=t, to otrzymamy |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
łatwiejsze równanie
| | 1 | | 1 | |
(t− |
| )4 + (t+ |
| )4 = 1, |
| | 2 | | 2 | |
które rozwiązuje się o wiele przyjemniej, − zredukują się współczynniki przy przy nieparzystych
potęgach.
3 sty 20:38
grzesiek: o dzieki ,sam bym na to nie wpadł
3 sty 20:51