stereometria
kasiulka: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Odległość środka podstawy ostrosłupa od krawędzi
bocznej jest równa d. Krawędź boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt α. Wyznacz objętość
ostrosłupa.
3 sty 20:06
kasiulka: POMOCY!
3 sty 20:29
dero2005:

dane: d, α
| | a2√3 | | 3d2√3 | |
Pp = |
| = |
| |
| | 4 | | 4sin2α | |
| | Pp*h | | d3√3 | |
V = |
| = |
| |
| | 3 | | 4sin2αcosα | |
3 sty 20:30
kasiulka: czy to d to nie jest połowa wysokości trójkąta w podstawie ?
3 sty 20:59
dero2005:
nie
3 sty 21:13