kąty wpisane
adrian2001:

wynacz miare konta środkowego α ten kąt na zielono zaznaczony ma miare 35stopni
a na czarno zaznaczony ma miare 45stopni
3 sty 20:01
altXOR:

Jeśli poprowadzisz promień (r) to powstają 2 przystające trójkąty równoramienne (promienie −
ramiona są równe).
Trójkąt 1:
c = 180
o − 2a
c = 180
o − 2*35
o
c = 110
o
Trójkąt 2:
d = 180
o − 2b
d = 180
o − 2*45
o
d = 90
o
c + d = 110
0 + 90
o
c + d = 200
o
Kąt środkowy to:
360
o − (c + d) = 360
o − 200
o = 160
o
3 sty 20:13
altXOR: Oczywiście musisz sobie zaznaczyć kąty α, β, γ, δ itp. bo nie można ich oznaczać literami
zwyklymi
3 sty 20:14
adrian2001: wielkie dzieki jesteś wielki pozdrawiam
3 sty 20:19