Geometria analityczna
Kopiko: Znajdź współrzędne punktów wspólnych prostej i okręgu: c)y=−2x+3, (x+3)2+y2 = 4
Proszę o pomoc i dziękuje z góry.
3 sty 19:59
Janek191:
y = − 2 x + 3
( x + 3)2 + y2 = 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
zatem
(x + 3)2 + ( −2 x + 3)2 = 4
x2 + 6 x + 9 + 4 x2 − 12 x + 9 = 4
5 x2 − 6 x + 14 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Δ = (−6)2 − 4*5*14 = 36 − 280 < 0
Brak rozwiązań − prosta nie ma punktów wspólnych z okręgiem.
===================================================
3 sty 21:08
krystek: lub odległość środka okręgu od prostej
3 sty 21:10
Janek191:
y = − 2 x + 3
( x + 3)2 + y2 = 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
zatem
(x + 3)2 + ( −2 x + 3)2 = 4
x2 + 6 x + 9 + 4 x2 − 12 x + 9 = 4
5 x2 − 6 x + 14 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Δ = (−6)2 − 4*5*14 = 36 − 280 < 0
Brak rozwiązań − prosta nie ma punktów wspólnych z okręgiem.
===================================================
3 sty 21:11
Saizou :

i jak myślisz, jaka jest odpowiedź
3 sty 21:11
Janek191:
y = − 2 x + 3
( x + 3)2 + y2 = 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
zatem
(x + 3)2 + ( −2 x + 3)2 = 4
x2 + 6 x + 9 + 4 x2 − 12 x + 9 = 4
5 x2 − 6 x + 14 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Δ = (−6)2 − 4*5*14 = 36 − 280 < 0
Brak rozwiązań − prosta nie ma punktów wspólnych z okręgiem.
===================================================
3 sty 21:12
Saizou : można też tak
niech S będzie środkiem okręgu S=(x;y)
d− odległość od prostej Ax
1+By
2+C=0
i jeśli d=r to mamy 1 miejsce przecięcia
d<r mamy 2 miejsca przecięcia
d>r mamy 0 miejsc przecięcia
3 sty 21:14