prosze
Pawcio66: Hej hej mam takie zadanie może ktoś mi pomoże proszę
Pan Sławek chce namalować na ścianie jak największy kwadrat.Ma do dyspozycji litr farby.Warstwa
farby którą nanosi na ścianę pan Sławek ma 1 mm grubości.Bok kwadratu może mieć długość co
najwyżej
A)10m B) 1m C)10 cm D) 1cm
3 sty 19:55
PW: 1 litr = 1 dm2 = 1000 cm3 = 1 000 000 mm3
Rozprowadzony warstwą o grubości pozwala zamalować 1 000 000 mm2
No to teraz albo zamienić 1 000 000 mm2 na metry kwadratowe, albo odpowiedzi A), B), C) i D)
kolejno zamieniać na milimetry kwadratowe, aż trafi się na właściwą odpowiedź.
Pierwszy sposób jest bardziej racjonalny (raz zamieniamy i mamy sprawdzone dwie najbardziej
prawdopodobne odpowiedzi).
3 sty 20:05
Pawcio66: coś mi tu nie pasuje wychodzi mi nie milion tylko 100 000
3 sty 20:33
dero2005:
A) 10 m*10 m = 100 m2 = 100 000 000 mm2
B) 1m * 1 m = 1 m2 = 1 000 000 mm2
C) 10 cm*10cm = 10 cm2 = 1 000 mm2
D) 1 cm*1 cm = 1 cm2 = 100 mm2
Farby jest
1 litr = 1 dm3 = 1000 cm3 = 1 000 000 mm3
jeżeli warstwa będzie miała 1 mm ot można pomalować pole o pow 1 000 000 mm2
wybór odpowiedzi należy do Ciebie
3 sty 20:51
Pawcio66: ale dziekuje
3 sty 20:59
Pawcio66: piękne dzienki pozdrawiam
3 sty 21:45