geometria
kamil: Mam takie zadanko
Dłuższa podstawa trapezu jest średnica okregu opisanego na tym trapezie. Przekątna trapezu ma
długośc 6 2/3cm, a ramie 5cm. Oblicz
A( długośc wysokości trapezu)
B(długośc promienia okregu )
C( pole trapezu )
z gory dziekuje za pomoc
3 sty 19:25
kamil:
3 sty 19:37
Tad:

.. dalej już Pitagorasek−
3 sty 19:48
Aga1.:

b)
d z Pitagorasa
d
2=e
2+c
2
a)
h ze wzoru na pole trójkąta
c)
x
2+h
2=c
2
x=
b=d−2x
3 sty 19:49
kamil: bardzo Ci dziękuje
3 sty 19:56
Tad: na zdrowie−
3 sty 19:57