Pomocy
mat: Proszę o Jak najszybszą pomoc ile wynosi ∫ 3x2 podzielić przez e do potęgi −3x
3 sty 19:08
Maslanek: | 3x2 | | 3x3 | |
| dx = |
| dx |
| e−3x | | x*e−3x | |
dałoby to coś?
3 sty 19:23
Maslanek: Nie da xD
3 sty 19:23
Maslanek:
Weźmy t=3x, dt=3 dx
| 3x2 | | 1 | | t2 | | 1 | |
| dx = |
| * |
| dx = |
| * t2*et. |
| e−3x | | 3 | | e−t | | 3 | |
3 sty 19:26
ZKS:
Teraz przez części dwa razy.
3 sty 19:26
Maslanek: Eh... xD
| 3x2 | | 1 | |
| dx = |
| * t2*et dt. |
| e−3x | | 9 | |
3 sty 19:27
ZKS:
Maslanek według mnie nie potrzebne jest to podstawienie bo prawie nic nam nie daje.
3 sty 19:28
Maslanek: Jestem laikiem

Tylko strzelam
3 sty 19:28
mat: nie rozumiem nie da się tego rozwiązać
3 sty 19:29
ZKS:
Jak na laika dobrze Ci idzie.
3 sty 19:29
Maslanek: Jakbym miał czas, to bym przerobił całki solidnie

.
A tak to sobie tylko liznę trochę tu, trochę tam i to cały kontakt
3 sty 19:30
mat: a nie lepiej 3 wyłączyć przed całke
3 sty 19:33
mat: to jaki jest ostateczny wynik
3 sty 19:35
ZKS:
Chyba musisz to dokończyć aby otrzymać wynik końcowy.
3 sty 19:37
3 sty 19:37
mat: ale przez cześci czy przez podstawienie?
3 sty 19:50
ZKS:
Przez części.
3 sty 20:00
mat: a możesz mi wyjaśnić kroki postępowania przy rozwiązywaniu przez cześci pierwsze podstawienie
mi wyszło x2e3x−6∫x(13e3x)ale co dalej
3 sty 20:02
ZKS:
Znowu przez części.
3 sty 20:10
mat: ale co mam podstawić 2 drugim podstawieniu?
3 sty 20:27
ZKS:
Umiesz czytać czy nie bardzo przecież napisałem znowu przez części a nie podstawienie.
3 sty 20:37