geometria
rafał: Prosze o pomoc

Dane są długości d1 i d2 przekątnych czworkata wypukłego oraz miara kata miedzy tymi
przekatnymi. Oblicz Pole czworokata, jeśli :
d1=10,d2=6,alfa=30stopni.
z góry dziekuje za pomoc
3 sty 19:07
Mati_gg9225535:
3 sty 19:14
rafał: a czy gdy zmienie dane to rysunek i reszta sie nie zmieni ? np d1=21,d2=6 2/2,alfa=120stopni
3 sty 19:20
PW: Nie, twierdzenie, które przytoczył Mati bierze się ze wzoru na pole trójkąta:
połowa iloczynu długości boków razy sinus kąta między nimi
zastosowanego 4 razy.
3 sty 19:28