pochodna funkcji
Sega: Mam takie zadanie:
Oblicz pochodną funkcji.
y=x * √4−x2
3 sty 18:48
3 sty 18:57
Sega: O właśnie i tu mam pytanie dlaczego jest −2x2 w liczniku?
Czy według wzoru nie powinno być 1/2√4−x2
3 sty 19:00
Maslanek: Weźmy:
y=
√4−x2
| | 1 | |
y'=(√4−x2)'= |
| *(4−x2)' |
| | 2√4−x2 | |
3 sty 19:02
Maslanek: Tutaj mamy funkcje:
f(x)=√x
g(x)=4−x2
I złożenie fog
3 sty 19:03
Sega: I to ma zastosowanie w każdym zadaniu tego typu?
Przykłady:
y=√x2−3
x2−3
y'= −−−−−−−−−−−−
2√x2−3
y=√x2+2
x2+2
y'=−−−−−−−−−−−−−−−
2√x2+2
3 sty 19:13
Maslanek: Źle

Liczysz pochodną funkcji wewnętrznej − tam w tym przykładzie jest jeszcze (Prim)

Twierdzenie mówi, że:
| dx | | dx | | du | | dm | |
| = |
| * |
| *...* |
| . |
| dy | | du | | dw | | dy | |
Mamy powiedzmy f(x)=
√4−x2
Niech 4−x
2=t
f(t)=
√t
| | df | | df | | dt | | 1 | |
Zgodnie z twierdzeniem: |
| = |
| * |
| = |
| *(−2x). |
| | dx | | dt | | dx | | 2√t | |
| | df | | −2x | | x | |
Wracając do podstawienia: |
| = |
| = − |
| |
| | dx | | 2√4−x2 | | √4−x2 | |
3 sty 19:18
PW: Nie, zamiast pochodnej funkcji wewnętrznej piszesz samą funkcję wewnętrzną. Maślanek Ci to
pokazał − napisał (4−x2)' licząc, że dokończysz, a Ty tego "prima" nie widzisz.
3 sty 19:21
Sega: AAA już widzę

Wielkie dzięki i pozdrawiam!
3 sty 19:24