trójkąt
Magda: Pomocy
pole trójkąta o bokach 15 cm i 12 cm wynosi 45 √3 . oblicz długość trzeciego boku tego
trójkąta
3 sty 18:33
Mati_gg9225535:
mozna ze wzoru Herona
3 sty 18:38
Magda: mógł byś spróbować to obliczyć bo mi nie wychodzi
3 sty 18:45
Mati_gg9225535: wyszlo mi 3p[21} v 3√61
3 sty 19:06
Mati_gg9225535: 3√21
3 sty 19:06
Magda: jak to obliczyłeś
3 sty 19:32
3 sty 19:40
Eta:
| | 12*15 | | √3 | |
P= |
| *sinα =45√3 ⇒ sinα= |
| ⇒ α=60o v α= 150o |
| | 2 | | 2 | |
ze wzoru cosinusów:
a
2= 12
2+1562−2*12*15*cos60
o =.......
lub
a
2= 12
2+15
2−2*12*15*cos150
o =.......
3 sty 19:41
Magda: dziękuje strasznie
3 sty 19:47
Eta:
Poprawiam chochlika

α= 60
o v α=
120o
3 sty 19:48
Magda: odp maja być 3√21 v 3√61 ten pierwszy coś mi nie wychodzi taki
3 sty 19:57
Eta:
Znów wkradł się chochlik

a
2=12
2+15
2−2*12*15*cos60
o
a
2= 144+225−12*15 = 189 ⇒ a= 3
√21
3 sty 20:03
Magda: ok teraz już wszystko gra

a jak obliczyłaś te 120?
3 sty 20:04
Eta:
| | 1 | |
dla α= 120o cos120o= −cos60o= − |
| |
| | 2 | |
i a
2= 144+225+180=549 ⇒ a= 3
√61
3 sty 20:05
Eta:
dla trójkąta α€ (0,180
o)
| | √3 | |
sinα= |
| to α= 60o lub kąt z IIćw. α= 180o−60o=120o |
| | 2 | |
3 sty 20:07
Magda: trochę nie rozumiem skąd się bierze czy funkcja cos nie jest parzysta i nie jest zawsze plus
jak to jest
3 sty 20:10
Magda: o teraz juz rozumiem
3 sty 20:11