Oblicz boki długości oraz miary kątów trójkąta prostokątnego
detaille4you: Rozwiąż trójkąt prostokątny ABC, mając dane:
a=3√2 −2√3, c=2√6−4
3 sty 18:28
Mati_gg9225535: moze masz jakis rysunek ? bo w zaleznosci od tego jak boki oznaczysz beda inne wyniki
3 sty 18:32
detaille4you: rysunku niestety nie ma.
3 sty 18:36
detaille4you: W odpowiedziach jest tak: b=√6−2 α=60◯ β=30◯
3 sty 18:41
krystek: zawsz przyjęte bok a na przeciw wierzchołka A
b na przeciw wierzchołka B i c na przeciw C !
3 sty 18:41
+-: Trójkąt prostokątny Pitagoras się kłania.
3 sty 18:44
krystek: b wylicz z Pitagorasa .
3 sty 18:44
detaille4you: no dobra, tylko nie wiem gdzie robię błąd dlatego piszę:
(3√2−2√3)2 +b2=(2√6−4)2
30−12√6+b2=40−16√6
b2=5−2√6
3 sty 18:48
krystek: b2=10−4√6
b=√(√6−2)2=√6−2
3 sty 18:55
detaille4you: dziękuje
3 sty 18:57