Równania logarytmiczne
alexandra: Pomocy mam równanie logarytmiczne prosze o pomoc w rozwiazaniu
logx*1(4x+1)=2
3 sty 18:25
alexandra: ?
3 sty 18:32
PW: Treść zapisana z błędem, nie rozumiem tej gwiazdki.
3 sty 18:32
alexandra: mnozenie
3 sty 18:33
krystek: ?
3 sty 18:35
alexandra: logx*1(4x+1)=2
3 sty 18:36
alexandra: da sie czy raczej nie
3 sty 19:09
PW: Co Ty tam kurde mnożysz? Iks razy jeden? Na pewno jest źle przepisane.
3 sty 19:24
krystek: Fantazjuje!
3 sty 19:26
stevewariat: jej widocznie jest błąd nie unoś sie tak kolego
3 sty 19:26
alexandra: logx+1(4x+1)=2
3 sty 20:02
elena: log2(4x+1)=2
log22+1 =2
4x+1=2
5/:2 tak mi sie wydaje
3 sty 21:01
krystek: definicja log
22=4x+1 zał 4x+1>0
3 sty 21:03
elena: ale czy to dobrze powyzej
3 sty 21:10
krystek: 21:03 nic nie rozumie z tego zapisu
3 sty 21:13
krystek: jeżeli już to:
log24x+1=log222
4x+1=4
3 sty 21:14
elena: ok a te 4 chyba tak nie zostaje
3 sty 21:16
krystek: wyliczasz x
3 sty 21:18
elena: 4/:2
3 sty 21:19
krystek: ?
3 sty 21:20
elena: wyjdzie x=2
3 sty 21:21
Janek191:
logx + 1 ( 4x + 1) = 2
Założenia: [ x + 1 > 0 ⋀ x + 1 ≠ 1 ⋀ 4x + 1 > 0 ] => [ x > − 1 ⋀ x ≠ 0 ⋀ x > − 1/4 ] =>
x ∊ ( − 1/4 ; 0 ) ∪ ( 0 ; + ∞ )
( x + 1)2 = 4x + 1
x2 +2x + 1 = 4x + 1
x2 −2 x = 0
x*( x − 2) = 0
x = 0 − odpada ⋁ x = 2
Odp. x = 2
==========
3 sty 21:21
krystek: Natomiast logx+1(4x+1)=2 liczymy
Zał x+1>0 i x+1≠1 i 4x+1>0
(x+1)2=4x+1
3 sty 21:23
elena: tak
3 sty 21:25
krystek: @elena kłania się szkoła podstawowa
4x+1=4
4x=3
3 sty 21:25
elena: ja mam tak jak janek191
to jest prawidłowo długo nie robiłam tego ja tam wole trygonometrie
3 sty 21:29