oblicz sin2x i cos 2x
etta: oblicz sin2x i cos2x jeśli sinx=4/5 i x∊(π/2 ; π )
3 sty 18:21
hej: o czy ktos moglby to zrobic?
1 mar 19:35
Saizou : sin2x=2sinxcosx
cos2x=cos
2x−sin
2x
potrzebujesz jeszcze cosx , zatem możesz go wyliczyć poprzez układ
sin
2x−cos
2x=1
i podstawić do wzoru
1 mar 19:38
hej: dzieki juz rozszyfrowalam
1 mar 19:48
tyk: Mógłby ktoś jednak w całości rozwiązać to zadanie? Wynik wychodzi mi inny niż w odpowiedziach

co wynika z tego że x∊(π/2 ; π)?
6 kwi 10:18
Janek191:
x ∊ ( 0,5π . π) ⇒ sin x > 0 i cos x < 0
6 kwi 10:21
???: Licząc cos2x=1−sin2x zapewne odrzucasz jedną odpowiedź.
6 kwi 10:22