Trygonometria
Licealista123: Trygonometria.
Witam

Mam oto takie równanie :
tg
2 x = tgx
Jak to ugryźć ?
No i drugie do sprawdzenia :
4cos
2 x − sin
2 x = −1
4cos
2 x −(1−cos
2 x) = −1
5cos
2 x = 0
cos
2 x = 0
cosx = 0
Ogólnie zapisałem wynik x = π/2 + kπ
3 sty 18:21
Mati_gg9225535:
D: x ≠ ....
tgx = t
t2 = t
t2 − t = 0
t ( t − 1 ) = 0 ⇔ t = 0 v t − 1 = 0
3 sty 18:24
Mati_gg9225535: 2 dobrze
3 sty 18:25
Mati_gg9225535:
ewentualnie prostszy wydaje mi sie sposob to dopisac rownanie z 1 trygonometrycznej i dodac
stronami
{ 4cos2x − sin2x = −1
{ cos2x + sin2x = 1 +
5cos2x = 0
3 sty 18:27
krystek: I pierwsze też poprawnie.
3 sty 18:34
Licealista123: w pierwszym x ≠ k *
π2
3 sty 18:34
Licealista123: x ≠ k + π2
3 sty 18:35
3 sty 18:37
Licealista123: Czyli idąc dalej otrzymałem
x = kπ, x =
π4 + kπ ; k∊C
3 sty 18:42
krystek: tak
3 sty 18:48
Mati_gg9225535: | | π | |
x ≠ |
| + kπ, podstaw za k 0 wtedy zrozumiesz dlaczego c; |
| | 2 | |
3 sty 19:00
Mati_gg9225535: oo jaki ja opozniony
3 sty 19:01
Licealista123: Hehe, zrozumiałem
3 sty 19:16
krystek: I podziękować kazali!
3 sty 19:30