Rozwiąż nierówność
Hajtowy: Rozwiąż nierówność
x4+9x3+21x2−x−30>0
Jak się za to zabrać... ?
3 sty 18:19
Mati_gg9225535:
zauważ że f(1) = 0 dalej proponuje tabelką Hornera
3 sty 18:22
Hajtowy: Mati
gg9225535 ... ale nie da sie tego pogrupować żeby było szybciej ?
3 sty 18:23
Hajtowy: Wyszło mi : x3+10x2+31x+30
i co dalej z tym zrobić? Dalej szukać podzielnika ? ;s
3 sty 18:25
Hajtowy: Znajduje się tu wzór skróconego mnożenia który znalazłem na internecie, ale ja go nie widzę...
x3+10x2+31x+30 = (x−5) (x−3) (x−2)
Jaki jest dzielnik tego wielomianu albo co zrobić gdy nie widzę wzoru skróconego mnożenia?
3 sty 18:28
Hajtowy: Znalazłem

W(−3)=0
zad. rozwiązne
3 sty 18:30
123_123_123_123: No niestety ale jeżeli x3+10x2+31x+30 = (x−5) (x−3) (x−2)
To dzielnikiem nie może być −3 tylko 3
3 sty 18:32