ratunku!!!
zenek: hello

!
mam tutaj takie jedno małe zadanko, które strasznie mnie niepokoi. Czy jest jakaś dobra
duszyczka , która mi pokaże jak zrobić te przykłady?

Pozdrawiam
a) (x+6)(2x−5)(x−1)=0
b) −x
2(x
2−4x+3)(x+2)=0
c) (3x+2)
2(1−3x)(x
2−1)=0
d) (x
2+8x+12)(x
2+6x−7)=0
e) (6x
2+7x−3)(x
2−5x+6)=0
f) (x
2+10x+9)(x
2+4x)=0
1 cze 17:21
tim: x + 6 = 0 lub 2x − 5 = 0 lub x − 1 = 0
x = −6 lub 2x = 5 lub x = 1
x = 2,5
x = −6 lub x = 2,5 lub x = 1
1 cze 17:25
tim: Następne przykłady tak samo.
1 cze 17:26
zenek: tzn..? bo ja nie kumaty w te klocki?
1 cze 17:29
tim: Jak masz = 0, to któreś z wyrażeń musi być równe 0, więc:
−x2 = 0 lub x2 − 4x + 3 = 0 lub x + 2 = 0
I tak dalej..
1 cze 17:29
zenek: a to x2−4x+3=0 to jak rozpisać...
1 cze 17:31