matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
kl. 1LO funkcje.
MM:
2ax − 3
Funkcja f określona jest wzorem f(x) =
, gdzie x nie równa się 1. Ponadto
x+1
wiadomo, że f(2) = 5 . Oblicz współczynnik a.
3 sty 18:12
Mati_gg9225535:
x ≠ 1 ? czy x ≠ −1 ? gdy masz prostą y = ax + 2 i nalezacy do niej punkt P=(1,2) to jak postepujesz ? za x wstawiasz 1 a za y 2 to samo tu
f(x) = y f(2) = 5
3 sty 18:19