matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie z trygonometrii
Ola:
π
π
π
π
tg (x +
)= tg (
−x) dla przedziały ( −
,
)
3
2
2
2
3 sty 18:04
Janek191:
tg ( x + π/3) = tg ( π/2 − x) dla ( − π/2; π/2) Mamy x + π/3 = π/2 − x 2x = π/2 − π/3 2x = π/6 x = π/12 ==========
3 sty 23:01