Wykaż, że. Założenie. Teza. Dowód.
nn.: Wykaż, że wykresem funkcji f opisanej wzorem f(x) = √x−5 * √5−x jest jeden punkt. Podaj
współrzędne tego punktu.
3 sty 17:59
Aga1.: Wyznacz dziedzinę rozwiązując układ nierówności
x−5≥0 i 5−x≥0
3 sty 18:01
Mati_gg9225535:
f(x) = √(x−5)(5−x) = √−(5−x)(5−x) = √−(5−x)2 prawdziwe tylko gdy (5−x)2 = 0 ⇔ x=5
3 sty 18:13
zatt: Witam, tak jak kolezanka wspomniała ustalamy dziedzinę, którą bedize zbior jednoelementowy o
elemencie 5. Podstawiając do wzoru widzimy, ze dla 5 f(5)=0. Zatem wspolrzedne punktu to
(5,0) pozdrawiam
16 sty 23:22