Trójkąt
Magda: pole trójkąta o bokach 15 cm i 12 cm wynosi 45 √3 . oblicz długość trzeciego boku tego
trójkąta
3 sty 17:42
Aga1.: Z tego oblicz α i do obliczeni trzeciego boku zastosuj tw, cosinusów.
3 sty 17:44
Magda: nie wychodzi mi coś
3 sty 18:10
Magda: odp ma być 3√21 lub 3√61
3 sty 18:15
Aga1.: 90sinα=45
√3//:90
α=60
0.
3 sty 18:15
Magda: no to mam
3 sty 18:16
Magda: co dalej
3 sty 18:16
Aga1.: c2=152+122−2*12*15*cos600
a
cos600 =0,5.
3 sty 18:17
Magda: nie wyjdzie jak w odpowiedzi robię tak właśnie
3 sty 18:19
Magda: nie wiem skąd się dwie odp biorą
3 sty 18:24