informatyka ułamki binarne okresowe
bodley: 0.1(10000)2
Zamienić na system 10.
Jeśli między . a ( występuje 0 to wiem że mnożymy przez 2−n, a co jeśli występuje 1?
Jak wtedy nalezy liczyć?
Proszę o pomoc!
3 sty 17:37
bodley: up
3 sty 17:49
imie lub nick: dodajesz jedynke i mnozsysz
3 sty 17:52
imie lub nick: poza tym sprawdz sobie to bo moge nie pamietac, jest duzo o tym w internecie jak sie to liczy,
rownie duzo jest sposobow
3 sty 17:52
bodley: właśnie na necie nie ma nic konkretnego.. jak mam dodać tą 1 ? pokaż na przykładzie..
3 sty 17:54
Mateusz:
Normalnie liczysz np jak miałbys (0,1111........)
2 = 1*2
−1+1*2
−2+1*2
−3+1*2
−4+... =
∞
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| + |
| + |
| + |
| +...=∑ |
| |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 16 | | 2n | |
n=1
| | 1 | |
czyli suma szeregu geometrycznego o ilorazie |
| |
| | 2 | |
4 sty 10:14
PW: (10000) oznacza, że jedynka występuje na przemian z czterema kolejnymi zerami, więc mamy
(uwzględniając, że zaczynamy od jedynki na drugim miejscu po przecinku):
2−2, 2−7, 2−12 ,...
zatem iloraz ciągu geometrycznego jest równy ...
4 sty 11:08
booyaka: Mam takie samo zadanie do policzenia i nie wiem czy dobrze zrozumiałem.
Licząc przykład z góry tj. 0.1(10000)
iloraz ciągu geometrycznego jest 2−5, czyli 132
wyraz a1 = 12
Suma ciągu geometrycznego wychodzi S = 12 przez 1 − 132 , a to daje po ogólnym
przeliczeniu 3262, czyli 0.5161290 ... ?
Dobrze to zrobiłem? Jeżeli nie to proszę o poprawę.
12 sty 01:06
PW: Najpierw jest liczba (0,1)
2 = 2
−1 − ta liczba występuje tylko raz. Dalej zaczyna się
okresowość, czyli pierwszym wyrazem sumowanego szeregu jest a
1=2
−2, ilorazem liczba
q=2
−5.
| | 1 | | 1 | | 32 | | 8 | |
Suma szeregu jest równa 2−2. |
| = |
| . |
| = |
| . |
| | 1−2−5 | | 4 | | 31 | | 31 | |
Przekształcana liczba zapisana w systemie dziesiątkowym jest więc równa
jeśli o drugiej w nocy jeszcze dobrze liczę. Wynik jest rozsądny, bo
12 sty 02:27
booyaka: Dzięki wielkie za odpowiedź, mam jeszcze jedną niejasność, którą chciałbym ustalić, co w
przypadku, kiedy liczba binarna wygląda np. tak: 0.00(0111) ?
Na początku nie ma żadnej liczby, ponieważ są dwa zera, to wydaje się być oczywiste.
Przechodząc do okresu jak mam przyjmować wartości a1 i q? Jak przyjmę za pierwszy wyraz sumy
ciągu geometrycznego pierwszą "liczbę" z okresu tj. 0 to mam 0 * 2−1, więc wyjdą bzdury.
Byłbym wdzięczny gdybyś poświęcił jeszcze chwilę i mi to wytłumaczył.
12 sty 16:00
PW: Najpierw zapisać w postaci dziesiętnej na liczbę, która się powtarza (ten pierwszy wyraz ciągu
geometrycznego). Jest to
| | 1 | | 1 | | 1 | | 4+2+1 | | 7 | |
a1 = 2−4+2−5+2−6 = |
| + |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 16 | | 32 | | 64 | | 64 | | 64 | |
Jak ustalać iloraz ciągu już wiesz.
12 sty 17:32
booyaka: Ok, sprawdź czy dobrze policzyłem.
a1 = 764
q = 2−4
Suma ciągu wg wzoru i wynik −> 64912 , czyli ok. 0.070175.....
12 sty 19:52
PW: | | 1 | | 1 | | 15 | |
q= |
| , 1− |
| = |
| , |
| | 16 | | 16 | | 16 | |
a więc
| | 7 | | 15 | | 7 | 16 | | 7 | 1 | | 7 | |
|
| : |
| = |
|
| = |
|
| = |
| . |
| | 64 | | 16 | | 64 | 15 | | 4 | 15 | | 60 | |
| | 7 | |
Wynik rozsądny, bo pierwszy wyraz jest równy |
| |
| | 64 | |
12 sty 20:04
booyaka: brr.. wszystko się zgadza tylko źle podstawiłem do wzoru wartości q i a1 (na odwrót). Myślę, że
to przeliczanie z twoją pomocą już zrozumiałem.
Mam jeszcze problem z takimi zadaniami:
8. Strzelec trafia w „10” z prawdopodobieństwem 0.9; wiadomością jest uzyskanie k dziesiątek w
4 strzałach, k⇐4. Obliczyć średnią ilość informacji zawartą w takiej wiadomości.
9. Przy rzucie dwiema kostkami wiadomością jest uzyskanie określonego iloczynu punktów.
Obliczyć redundancję kodu jednoznacznego, w którym wszystkie słowa kodowe mają równą długość i
długość ta jest minimalna.
12 sty 20:12
PW: Tu Ci nie pomogę, nie jestem informatykiem.
12 sty 22:27
Mateusz:
Musisz policzyc entropie zrodła i srednią wazoną długosci słowa kodowwego w zrodle i z tego
mozesz liczyc redundancje(nadmiarowość)
12 sty 22:50
booyaka: Ok, liczę drugie zadanie z kostkami, podam początek wyliczeń, oceń czy dobrze się za to
zabieram.
Może wypaść 18 różnych iloczynów, wyliczyłem do nich kolejno prawdopodobieństwo wypadnięcia np.
1 = 1/36
2 = 2/36
3= 2/36
4= 3/36 itd.
Entropię liczę ze wzoru: H= ∑Pn * log2 1Pn
Pn −> Prawdopodobieństwo wypadnięcia n−tego zdarzenia.
Jest ok?
12 sty 23:25
booyaka: Czyli daje mi to:
H= 5 * 136 * log2 36 + 10 * 118 * log2 18 + 112 * log2 12 + 2* 19
* log2 9
Nie wiem jak dalej się za to zabrać.
12 sty 23:40
booyaka: Wyliczając Entropię H = 4,0378
Wzór na długość o ile dobrze mam zapisane to: ∑Pn*Nn
Pn −> Prawdopodobieństwo n−tego zdarzenia
Nn −> Długość n−tego źródła
Tylko jak teraz to rozpisać, kiedy jedyną informację jaką mam to: "w którym wszystkie słowa
kodowe mają równą długość i długość ta jest minimalna." ?
13 sty 11:28