...
klaudia: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny ABCS o wszystkich krawędziach jednakowej długości.
Punkt P jest środkiem wysokości SS` tego ostrosłupa. Wyznacz miarę kąta APB
3 sty 17:34
dero2005:

AB = BC = CA = AS = BS = CS = a
OS = h
h
p − wysokość podstawy
| | a√69 | |
h = √a2 − (23hp)2 = |
| |
| | 9 | |
| | a√177 | |
x = √(23hp)2 + (h2)2 = |
| |
| | 18 | |
a
2 = x
2 + x
2 − 2x
2cosα
itd ........
3 sty 18:03
klaudia: dziękuje
3 sty 18:10
vixa: Czy to hp jest dobrze policzone ?
3 sty 18:24
vixa: znaczy to h ...
3 sty 18:27