rownanie z parametrem
debi: W zaleznosci od wartosci parametru m i k okresl liczbe rozwiazan rownania
kx−2k+m=mx
zawsze roobie to tak ze
wyznaczam x = a/b
1)bra rozwiazania gdy a≠0 i b= 0
2) niesknczenie gdy a=0 i b=0
3) jedno gdy wartosci naleza do rzeczywistych oprocz wszystkich wyzej wymienionych...
ale przy tym to chyba nie dziala?
3 sty 17:34
imie lub nick: wyznacz x
3 sty 17:37
asdf:
1)bra rozwiazania gdy a≠0 i b= 0
przecież nie można dzielic przez 0
3 sty 17:38
imie lub nick: No to tak napisał zle jest z "a"
3 sty 17:40
debi: bi chyba dlatego jest brak rozwiazania?
3 sty 17:40
imie lub nick: WEŹ wyznacz x.
3 sty 17:41
3 sty 17:44
imie lub nick: Narysuj to teraz Podpowiedz: 2−4m/(k−m) paramter m przesuwasz o k
3 sty 17:49
debi: nie rozumiem teraz czemu 2−4m?
3 sty 17:50
imie lub nick: no i z wykresu patrzysz jak to tam wyglada w zaleznosci od x, i jeszcze zalozenie ze k jest
rozne od m bo jak k=m to jedno rozw
3 sty 17:51
imie lub nick: −4mk−m+2
3 sty 17:51
debi: nie wiem jak to narysowac
3 sty 17:52
debi: aha
3 sty 17:53
imie lub nick: dokladnie to bedzie −4k/(m−k)+6 gdzie m to parametr, czyli ladnie masz o "6" oczek w gore k
oczek w prawo gdzie przesuwasz −4k/m poza tym nie musisz tego robic jesli wiesz intuicyjnie
jak ta funkcja wyglada, wiesz jak wygladaja funkcje wymierne np. 1/m itd. badasz kiedy ta
funkcja jest stala kiedy jest wymierna jak wymierna to jedno rozw tylko i tyle
3 sty 18:05