pomocy
adam: jeszcze raz pomocy

!
zadanie
Dane są wielomiany określone wzorami W(x)= x
3−3x
2−4x+12 i H(x) = x
3−x
2+2x−8 a) Sprawdź, czy
liczba 3 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) b) Wielomian Q(x) jest sumą wielomianów W(x) i
H(x). Rozłóż wielomian Q(x) na czynniki liniowe.
1 cze 17:10
Basia: Pomagam
1 cze 17:41
Basia:
Liczysz W(3)
W(3) = 33−3*32−4*3+12 = 27−27−12+12=0
czyli 3 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)
Q(x) = x3−3x2−4x+12+x3−x2+2x−8 = 2x3−4x2−2x+4 =
2x(x2−1)−4(x2−1) = (x2−1)(2x−4) = 2(x−2)(x−1)(x+1)
1 cze 17:44
zenek: dziękuje
1 cze 17:50