całkowanie przez podstawianie
Majka: Witam, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jakoś w miarę prosto całkowanie przez podstawianie?
Proszę
| | x | |
Potrafię policzyć np coś takiego ∫ |
| dx , ale już z tym mam problem |
| | (x2+3)6 | |
3 sty 17:24
Majka: PROSZĘ PROSZĘ PROSZĘ

!
3 sty 17:33
Maslanek: t=x
3
dt=3x
2 dx
| | 3x2 dx | | dt | |
Wtedy: |
| = |
| |
| | 4+x6 | | 4+t2 | |
3 sty 17:33
Majka: i co dalej?
3 sty 18:02
Majka: Jak to rozwiązać !?
| | x3 | |
Odpowiedz to: arctg |
| +C |
| | 2 | |
3 sty 18:06
Majka: Czy mógłby mi ktoś pomóc?
3 sty 18:16
Maslanek: t
2+4 sprowadzić do m
2+1
| | 1 | | 1 | |
Weźmy: u= |
| t, du= |
| dt |
| | 2 | | 2 | |
3 sty 18:32
Majka: nic mi to nie pomaga, nie rozumiem tego, prosiłam o wytłumaczenie o co chodzi w całkowaniu
przez podstawianie i proszę raz jeszcze.. czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jakoś w miarę prosto
całkowanie przez podstawianie?
3 sty 20:34
3 sty 20:37
PW: Trzeba zdać sobie sprawę z "pochodzenia" metody.
Pochodna funkcji złożonej f(g(x)) wyraża się wzorem:
[f(g(x))]' = f'(g(x)).g'(x).
Jest to zatem wzór na całkę:
f(g(x)) = ∫f'(g(x)).g'(x).
Można to streścić tak: jeżeli zobaczę pod całką wzór na pochodną funkcji złożonej, to już wiem.
Przykład:
∫7(sinx)6cosx
Widzę: jest to całka z pochodnej funkcji u7 mnożonej przez pochodną funkcji wewnętrznej
u=g(x)=sinx.
Rzeczywiście, jeśli f(u) = u7, to f'(u) = 7u, a u'=g'(x) = cosx. Mamy do obliczenia całkę z
pochodnej funkcji
(sinx)7.
Odpowiedź: ∫7(sinx)6cosx = sin7x.
3 sty 21:03
3 sty 22:34