wektory
lena: Witajcie, bardzo proszę o pomoc w następujących zadaniach:
zad 1. Wektor [2, 3] nazywa się kombinacją liniową wektorów [a, b] i [c, d], jeśli istnieją
takie liczby x i y, że x * [a, b] + y * [c, d] = [2, 3]. Sprawdź czy wektor [4, 2] jest
kombinacją liniową wektorów:
a) [1, 2] i [3, −1], b)[−6, 2] i [3, −1], c) [−4, 2] i [−2, 1]
zad 2. Oblicz długość wektora a=8m − 6n, wiedząc że wektory m i n są wektorami prostopadłymi o
długościach 1.
zad 3. Jakie własności muszą spełniać wektory a i b, aby prawdziwa była równość I a+b I = I a−b
I? (kreski po obu stronach a +b oznaczają że jest to długość sumy tych wektorów, tak samo z
a−b)
Bardzo proszę o wytłumaczenie tych zadań
Oto odpowiedzi :zad 1. x=−10/7, y=6/7, b) i c) nie jest
zad 2. 10
zad 3. a = 0 lub b = 0
3 sty 17:11
imie lub nick: a)

wszystko pieknie napisałaś, wiesz jak sie dodaje wspolrzedne po wektorach− układ równań
b) narysuje to m to wektor 8 to jego skalar czyli po prostu przedluzamy go 8 razy, tak samo n
mamy kat 90stopni i......?
c)rozpisz to sobie normalnie na wartosci bezwzglednej, albo mozesz to po prostu slownei
uzasadnic
3 sty 17:23
lena: 2 zadanie już wiem jak zrobić ale nadal mam problemy z 1 i 3. pomocy!
3 sty 17:43
imie lub nick: a) x+3y=4 i 2x−y=2 taki uklad rownan tak samo z kazdym trzecie to jest 1 klasa LO.
3 sty 17:45
lena: dziękuję, to mi bardzo pomoże w 1. zad
3 sty 17:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
1.a)
x*1 + y*3 = 4
x*2 + y*(−1) = 2
sprawdź czy istnieje rozwiązanie tego ukladu ... jeżeli tak, to wektor [4,2] jest kombinacja
liniową wektorów [1,2] i [3,−1]
analogicznie pozostałe
3 sty 17:55
Aga1.: a) [4,2]=x[1,2]+y[3,−1]
[4,2]=[x,2x]+[3y,−y]
[4,2]=[x+3y,2x−y]
Układ jak wyżej
x+3y=4
2x−y=2
i licz.
3 sty 17:56
lena: ok, ale w podpunkcie a wychodzi mi x=10/7 a w odpowiedziach jest x=−10/7. a jak wam wychodzi?
3 sty 17:59
lena: ok, dwa pierwsze zad zaliczone, ale ciągle nie rozumiem 3...
3 sty 18:08