Związki między funkcjami trygonometrycznymi
Monika: Doprowadź do najprostszej postaci:
sin4α − cos4α−sin2α
Mam wyprowadzić sin2 przed nawias? Jak się pozbyć tej potęgi 4?
3 sty 16:50
Ajtek:
(sin2x−cos2x)(sin2x+cos2x)−sin2x=sin2x−cos2x−sin2x=...
3 sty 16:55
Monika: o miałam tak na początku, ale nie rozumiem co się dzieje z sin2α+cos2α?
3 sty 16:58
Ajtek:
sin
2x+cos
2x=
3 sty 17:01
Monika: ...=sin2x−cos2x−sin2x=...
czemu nie ma tu tego: (sin2x+cos2x)?
3 sty 17:04
Monika: to znaczy czemu tu jest 2 a nie 4 potęga?
3 sty 17:07
Ajtek:
Pytam sie ile to jest równe: sin2x+cos2x=...
3 sty 17:07
Ajtek:
Skorzystałem ze wzoru: a2−b2=(a−b)(a+b)
3 sty 17:08
Monika: no tak, ale jeśli tu a jest do potęgi drugiej, to dlaczego znów w końcowym jest do 2, a nie do
4?

Wynik to −cos
2x
3 sty 17:12
Ajtek:
Tak.
Zauważ: sin4x−cos4x=(sin2x−cos2x)(sin2x+cos2x)
3 sty 17:20
Monika: Właśnie, więc dlaczego z dalszymi obliczeniami wychodzi sin2x−cos2x?
3 sty 17:23
Ajtek:
To po raz kolejny zapytam: sin
2x+cos
2x=... ile to się równa
3 sty 17:25
Monika: 1, aaa, dziękuję, już wszystko rozumiem
3 sty 17:27
Ajtek:
Wreszcie

.
3 sty 17:28
Monika: I mam jeszcze jedno zadanie, którego nie umiem:
| | 4sinα | |
Jeśli α to kąt ostry i |
| − 3sin2α=3cos2α |
| | cosα | |
oblicz 2sinα*cosα
Zaczęłam tak:
| 4sinα | |
| = 3cos2α+3sin2α |
| cosα | |
dobrze?
3 sty 17:35
asdf: nie 1.
3 sty 17:36
Monika: tylko, ze potem nie mam co podstawić chyba
3 sty 17:38
Monika: czemu nie? i więc jak to będzie będzie?
3 sty 17:39
asdf: 3cos2x + 3sin2x = 3 * ( cos2x + sin2x)
3*(cos2x + sin2x) ≠ cos2x + sin2x
3 sty 17:42
Ajtek:
3cos
2x+3sin
2x=1 wg Ciebie dlaczego tak

Cześć
asdf 
.
3 sty 17:43
Monika: Bo podzieliłam to przez 3. I tą drugą stronę też
3 sty 17:45
Ajtek:
Podzielilas tylko prawą stronę.
3 sty 17:47
123_123_123_123: 1232
3 sty 17:47
asdf: Cześć
3 sty 17:47
Ajtek:
A sorry dobrze masz

.
3 sty 17:47
Monika: Dodałam 3 do cosα po drugiej stronie
3 sty 17:48
Monika: to co dalej trzeba zrobić?
3 sty 17:49
Ajtek:
| | 3cosx | |
4sinx=3cosx ⇒ sinx= |
| |
| | 4 | |
3 sty 17:53
Monika: tak, to też mam. i nie wiem, z jakiego wzoru mogę podstawić sin lub cos
3 sty 17:55
Monika: tak, to też mam. i nie wiem, z jakiego wzoru mogę podstawić sin lub cos
3 sty 17:55
Monika: tak, to też mam. i nie wiem, z jakiego wzoru mogę podstawić sin lub cos
3 sty 17:55
Ajtek: sin
2x+cos
2x=1

.
3 sty 17:59
asdf: 4sinx=3cosx
| | 3 | | 3 | | 4 | |
tgx = |
| ⇒ sinx = |
| ; cosx = |
| |
| | 4 | | 5 | | 5 | |
3 sty 17:59
3 sty 18:03
asdf: źle zadane pytanie, error!
3 sty 18:05
Monika: | | 24 | |
aaa, w odpowiedziach jest |
| |
| | 25 | |
3 sty 18:07