pochodne
mariusz: oblicz pochodną rzędu 3 (x
2 + 1)
3
f'(x) = 3(x
2 + 1)
2 * 2x = 6x(x
2 + 1)
2
f''(x) = 6 * (x
2 + 1)
2 + 12x(x
2 + 1) * 2x = 6(x
2 + 1)
2 + 24x(x
2 + 1) = 6(x
2 + 1)(x
2 +
1) + 24x(x
2 + 1) = (x
2 + 1)(6x
2 + 6 + 24x) = (x
2 + 1)(6x
2 + 24x + 6)
f'''(x) = 2x(6x
2 + 24x + 6) + (x
2 + 1)(12x + 24)
Dobrze
3 sty 16:46
imie lub nick: nie
3 sty 16:48
h: w drugiej zes zepsuł
3 sty 16:50
Aga1.: f"(x)=6(x2+1)2+24x(x2+1)=(x2+1)(6+24x)
3 sty 16:52
mariusz: ale jak Aga ci to wyszło? przecież tam jest 6a2 + 24xa = a(6a + 24b), gdzie a = (x2 + 1) i b
= x
3 sty 16:55
mariusz:
3 sty 16:59
mariusz:
3 sty 17:05
mariusz: dobrze czy nie?
3 sty 17:40
Aga1.: Przepraszam, źle zrobiłam, nie zauważyłam kwadratu,
poprawiam
(x2+1)(6x2+6+24x)
Więc druga jest dobrze.
Trzeciej nie sprawdzałam.
3 sty 17:49