Wskaż punkty przeciecia funkcji
Discoo: y=3√x+1
3 sty 16:43
Discoo:
3 sty 16:44
Discoo: jak to tknąc?
3 sty 16:45
Discoo:
3 sty 16:47
imie lub nick: przeciecia z czym, osiami?
3 sty 16:49
Discoo: (0,−1) to prawidłowa odpowiedź?
3 sty 16:49
Discoo: tak z osiami
3 sty 16:50
imie lub nick: Dwa przypadki x=0 i y=0 wiesz dlaczego tak?
3 sty 16:50
Discoo: i mam odpowiedzi (0,−1) ; (−1,0); (1,0) ; (0,1)
3 sty 16:51
Discoo: ale odpowiedzi mam takie... mi włąsnie też 0 wyszły w obu i coś nie pasi
3 sty 16:52
imie lub nick: x jest nad C
3 sty 16:52
imie lub nick: odpowiedzi bledne beda maksymalnie dwie, jak dzialasz na bez zespolonych to x>=0 tylko
3 sty 16:53
Discoo: dzieki
3 sty 16:54
imie lub nick: podstaw x=0 co otrzymujesz? Podobnie z y.
3 sty 16:54
imie lub nick: Założenie x>=0, wiesz dlaczego oczywiście?
3 sty 16:55
Janek191:
y = 3 √x + 1
Dla x = 0 mamy y = 3 √0 + 1 = 1
A = ( 0; 1) − punkt przecięcia z osią OY
0 = 3 √x + 1
3 √x = − 1
√x = − 1/3 − sprzeczność
Wykres danej funkcji nie przecina osi OX.
3 sty 16:56