matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
bak
bak:
Pole trapezu równoramiennego jest równe 36cm² a jego podstawy maja długości 6 i 12 cm.Oblicz tangens kąta ostrego tego trapezu.
1 cze 17:03
tim:
Rysuję.
1 cze 17:04
tim:
BC = 6 EF = 12 AE = 12 − 6 / 2 = 3 FD = AE = 3
(BC + EF) * BE
= 36
2
BE = 4
BE
4
tg =
=
AE
3
1 cze 17:06