Studia. Pilnie potrzebuję pomocy przed zaliczeniem
Martyna: Witam mam problem z zadaniami dotyczącymi badania przebiegu zmienności funkcji i naszkicowaniem
wykresu.
Mam 3 zadania
W każdym z podpunktów musi być 8 pkt
1. Dziedzina
2. Granice
3. Asymptoty pionowa, pozioma, ukośna
4. Punkty szczególne wykresu
5. Ekstremum i monotoniczność funkcji czyli pierwsza pochodna
6. Punkty przegięcia, przedziały wypukłości i wklęsłości
7. Tabelka
8. Wykres
Proszę o wytłumaczenie mi co z czego się bierze. Największy problem mam z pkt 3, 5,6,7,8
3 sty 16:38
Aga1.: A) Licz po kolei, będę naprowadzać i sprawdzać.
3 sty 16:40
Martyna: w 1
dziedzine mam R czyli od −nieskonczonosci do +
granice mam 2 i wyszly mi 1 i1
3 sty 16:59
Martyna: asymptot nie rozumiem za bardzo, ale wydaje mi sie ze pionowej nie ma pozioma y=1 ukośnej brak
3 sty 17:00
Martyna: w 4 pkt z osią Ox mam x−1 i x=−1
z osią Oy mam tez 1 i −1
w 5 pkt y' wyszlo mi 0 i nie wiem co dalej
3 sty 17:02
Martyna: w 6 pkt nie mam nic i tak do 8. Proszę o pomoc
3 sty 17:03
Aga1.: Zapamiętaj

C[mianownik różny od zera]]
U Ciebie
1)x+1≠0
D: x≠−1
co można zapisać również
D=(−
∞,−1)U(1,
∞)
To teraz podaj dziedzinę dla pozostałych dwóch funkcji.
Granice źle.
3 sty 17:06
Martyna: ale gdy jest x2 to nie ważne przecież czy jest −12 bo i tak wyjdzie dodatnia
3 sty 17:09
Martyna: kurcze w 1 mam błąd bo miało byc x2+1 w mianowniku zle napisalam sorki
3 sty 17:10
Martyna: w 2 mam dziedzine R−{0} czyli x należy od (−∞,0)U(0,+∞)
w 3 x nalezy (−∞,3)U(3,+∞)
3 sty 17:12
Aga1.: W pierwszym przykładzie w mianowniku (pod kreską nie ma x2)
Jeśli mówisz o drugim przykładzie to ile jest 02
3 sty 17:12
Martyna: ale w 1 pod kreska ma byc x2 pomylilam sie. To co mam dobrze? no 02=0
3 sty 17:14
pola: jak masz x2+1 w mianowniku to masz dziedzine rzeczywiste bo nie ma takiej lizcby ktora
podniesiona do kwadratu da Ci liczbe ujemna
3 sty 17:15
Martyna: a w 2 i 3 dziedzine mam dobrze?
3 sty 17:16
pola: w 2 masz dziedzine R/{−1,1} z tego co widze aga zapomniala o przedziale (−1,1)
w 3 ) x−3≠0 x≠3 i masz df: R/{3}
3 sty 17:17
Aga1.: 2)a.Teraz jest ok.
Nie ma asymptot pionowych, bo D=R
limx→−∞f(x)=limx→∞f(x)=1 , Jak wyjdzie liczba to istnieje asymptota pozioma y=1 (Gdy jest
pozioma to nie liczymy ukośnych).
3 sty 17:19
pola: wiesz co ?

daj jakies namiar to Ci pokaze bo tak to pol dnia bede robic
3 sty 17:19
Martyna: a w 2 dlaczego (−1,1) ? przecież 12 = 1 i (−1)2 =1
3 sty 17:21
Martyna: masz mejla Tinka992@wp.pl
3 sty 17:21
Martyna: w 4 pkt z osią Ox mam x−1 i x=−1 z osią Oy mam tez 1 i −1 w 5 pkt y' wyszlo mi 0 i nie wiem co
dalej
3 sty 17:23
Aga1.: 4.a
Z osią Ox
y=0, liczymy x
| x2−1 | |
| =0⇔x2−1=0⇔x=1 v x=−1(ułamek jest równy zero, gdy licznik jest równy 0) |
| x2+1 | |
Punkty to (−1,0) oraz (1,0)
Z osią Oy
x=0 , liczymy y
Punkt (0,−1)
3 sty 17:35
Aga1.: 5.a
Policz pochodną.
3 sty 17:36
Martyna: a co z pkt 5 coś źle licze czy wyszło 0? bo nie wiem co dalej. Bo przyrownuje 1 pochodna do 0
jak ja policze i mam 4x=0 czyli x=0 ale jak narysowac parabole itd
3 sty 17:39
lusiek : Martyna

ja radze tak

sciagnij sobie etrapez tam poswiecisz kilka godzin a nauczysz sie
tego w mik...
3 sty 17:51
lusiek :

rysujesz tylko przyblizoby wykresil

tam gdzie jest m to jest minimum masz okreslone w jakich przedzialach masz f rosnaca i
malejaca , a ta przerywana pozioma to dziedzina
3 sty 17:58
Martyna: zrobilam już prawie caly podpunkt c
1. x nalezy (−
∞,3)U(3,+
∞)
2. lim x→−
∞ mam +
∞
lim x→+
∞ mam −
∞
lim x→3− mam −
∞
lim x→3+ mam +
∞
3. pionowa x=3 dwustronna
pozioma brak
ukosna mam a=−1
4. z osią ox x=0
z osia oy y=0
5. x1=0 x2=6
y min −12
y max 0
f rosnąca 0,6
f malejaca (−
∞,0),(6,+
∞)
3 sty 18:07
lusiek : a dziedzina w tym c ? przeciez masz 3−x ≠0 wiec x≠3 i masz przedzial (−∞3)u(3,+∞) i jak wyjdzie
6 to masz 2 pkt : 3 i 6 a nie zero ktore tam masz uzyte
3 sty 18:10
lusiek : te 0 zmien na 3 bo nie uwzglednilas dziedziny a tak to masz ekstremy dobrze
3 sty 18:11
Martyna: no przeciez mam (−∞,3)U(3,+∞)
3 sty 18:12
Martyna: nie rozumiem co mam poprawic mozesz jasniej
3 sty 18:14
Martyna: a w 6 wychodza mi jakies dziwne liczby i nie wiem jak liczyc
3 sty 18:17
lusiek : wyliczajac ekstremy trzbea brac pod uwage takze dziedzine . a Ty zrobilas ta nie biorac jej pod
uwage. f rosnaca bedzie na przedziale (3,6) a malejaca (−nies, 3)u(6,+niesk) i masz y min = 0
a ymax= −12 .
3 sty 18:21
lusiek : a w 6 musisz wyliczyc 2 pochodna i tam wyjdzie Ci −6 , uwzgledniasz dziedzine r/{3} i robisz to
samo tylko znaczki inne stawiasz
3 sty 18:25
3 sty 18:30