wynik
Emil: | | √n − 1 | | 1 | |
Witam granica ciągu an= |
| wyszła mi |
| . Czy wynik jest dobry? |
| | √2n+2 | | 2 | |
3 sty 16:33
Aga1.: Nie.
3 sty 16:38
3 sty 16:40
Emil: To super bo jakiś czas temu kolezance ktos na tym forum podpowiedzial taki wlasnie wynik...
3 sty 16:41
konrad920903: mam dobrze
3 sty 16:44
h: konrad tak, a moglby ktos to policzyc, albo powiedziec chociaz jaka metoda?
3 sty 16:44
imie lub nick: nie
3 sty 16:45
Aga1.: Nie myli się ten ,co nic nie robi.
3 sty 16:45
imie lub nick: wyłączasz √n
3 sty 16:46
konrad920903: mianownik i licznik dzielimy przez największe n czyli √n
3 sty 16:46
konrad920903: pomogło
3 sty 16:46
Aga1.: Wyłącz z licznik i z mianownika przed nawias √n
3 sty 16:46
konrad920903: dokladnie
3 sty 16:49
Emil: | | √2 | |
Po usunięciu niewymierności i tak dalej wychodzi |
| |
| | 2 | |
Bardzo dziekuje konrad920903
3 sty 16:49
Emil: to jeszcze inaczej heh
3 sty 16:50
konrad920903: dlaczego jeszcze inaczej
3 sty 16:51
h: dzięki Aga
3 sty 16:53
Emil: czy jest mozliwe rozwiazac to na dwa sposoby?
3 sty 16:54
konrad920903: nie niestety nie
3 sty 16:58
Emil: heh matematyka za kazdym razem gdy wydaje mi sie ze cos zrozumiałem ona pokazuje ze jednak nie
3 sty 17:01
Mila:
| | √n | | 1 | |
=limn→∞( |
| )−limn→∞( |
| )= |
| | √2n+2 | | √2n+2 | |
3 sty 17:04
konrad920903: Mila jak długo rozwiązanie
3 sty 17:11
Mila: Zrobiłam innym sposobem.Dlaczego długo?
3 sty 17:22