matematykaszkolna.pl
Oblicz prawdopodobieństwo. Ratarcia: Ze zbioru liczb Z = {1,2,3...40} wylosowano trzy liczby. Oblicz prawdopodobieństwo ,że wylosowano co najmniej jedną liczbę podzielną przez 7. Zrobiłam to zadanie i chcę zobaczyć jak Wy to zrobicie. A przynajmniej napiszcie jak byście obliczyli omegę i A bez obliczania ,same założenia mi wystarczą. emotka
3 sty 16:23
123: ze zwracaniem?
3 sty 16:25
Ratarcia: Dokładnie przepisałam polecenie. Jest ''wylosowano trzy liczby''.
3 sty 16:26
Saizou : a masz może odpowiedź do zadania?
3 sty 16:32
Aga1.:

nawias
40
nawias
nawias
3
nawias

IΩI=

Zrobiłabym z prawdopodobieństwa zdarzenia przeciwnego Liczby podzielne przez 7 to 7,14,21,28,35 A'− wśród wylosowanych liczb nie ma podzielnych przez 7.

nawias
35
nawias
nawias
3
nawias

IA'I=

P(A)=1−P(A')=
3 sty 16:43
Ratarcia: Odpowiedź jest 997/998. Ale za cholere nie wiem skąd im się taka wzięła.
3 sty 16:58
Ratarcia: Aga1 robiłam tak jak Ty i robiłam też inaczej i wychodzi mi jeden i ten sam wynik, ale niestety różni się on od tego w odpowiedziach
3 sty 16:59
Aga1.: Niedawno było to zadanie na forum i nie wychodziło tyle.
3 sty 17:00
Ratarcia: nie wiedziałam, że było już tutaj to zadanie. Chyba autorom się coś pomyliło z tymi odpowiedziami jednak... bo nie widzę innego wyjścia.
3 sty 17:04
Artur z miasta Neptuna: Bylo wczesniej i o tej samej odpowiedzi byla mowa .... to nie jest dobra odpowiedz
3 sty 17:14
Mila: Z jakiego zbioru to zadanie?
3 sty 17:23
Ratarcia: Matura 2013 Operon, poziom rozszerzony.
3 sty 17:48
kleofasso: w tym zbiorze jest pełno błędów. Sam znalazłem już 4
14 lut 23:44
Mos: ten zbiór jest nic nie wart, ma ciekawe zadania, ale odpowiedzi to jakaś pomyłka, przerobiłem do matury cały i znalazłem chyba 10 błędów w odpowiedziach.
1 maj 15:53
Dorka: Rzucamy dwoma kostkami szesciennymi.Obl.prawdopodobienstwozdarzen: a)suma wyrzuconych oczek jest rowna 7 b)iloczyn wyrzuconych oczek jest rowny 6 c)suma wyrzuconych oczek jest podzielna przez3 d)suma wyrzuconych oczek jest mniejsza od 10 e)iloczyn wyrzuconych oczek jest wiekszy od 18
4 sty 16:45
Mila: Najlepiej będzie, gdy wypiszesz wszystkie zdarzenia elementarne i wybierzesz w każdym przypadku zdarzenia sprzyjające. Rozwiązuj, sprawdzę.
4 sty 17:27