.
harris: Długość krawędzi prostopadłościanu wychodzące z jednego wierzchołka tworzą ciąg arytmetyczny o
sumie 30, Pole powierzchni całkowitej jest równe 582. Wyznacz objętość bryły.
Sam dochodzę od tego momentu
a+r+a+2r+a+3r=30
2(a+r)*(a+2r)+2(a+r)*(a+3r)+2(a+2r)*(a+3r)=582
3 sty 16:22
Janek191:
x, x + r, x +2r − długości krawędzi
Mamy więc
x + (x + r) + ( x + 2r) = 30
3x + 3r = 30 / : 3
x + r = 10
r = 10 − x
−−−−−−−−−−−−−−−
Pole powierzchni całkowitej:
Pc =2 *[ x*(x + r) + x*( x +2r) + (x + r)*(x + 2r)] = 582 / : 2
Wstawiam za r :
x* 10 + x*( x + 20 − 2x) + 10*( x + 20 −2x) = 291
10x + x*( 20 − x) + 10*(20 − x) = 291
10x +20x −x2 + 200 − 10 x = 291
− x2 + 20 x − 91 = 0
x2 − 20 x + 91 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Δ = ( −20)2 − 4*1*91 = 400 − 364 = 36
√Δ = 6
x = ( 20 − 6)/2 = 14/2 = 7 ⋁ x = ( 20 + 6)/ 2 = 26/2 = 13 − odpada
x = 7 ,więc r = 10 − x = 10 − 7 = 3
zatem krawędzie mają długości:
7, 10,13
Objętość
V = 7*10*13 = 910 j3
======================
3 sty 17:56
Ania: ale dlaczego ten drugi przypadek odpada?
6 kwi 15:03
Ania: :(
6 kwi 17:13