AS:

Dane: AB = 12 cm
ΔABC jest prostokątny bo opiera się na średnicy okręgu
ΔODB jest podobny do ΔCAB bo oba mają po kącie prostym i wspólny kąt ostry.
Równanie 1: OD
2 + DB
2 = OB
2 ⇒ r
2 + 6
2 = R
2 ⇒ r
2 + 36 = R
2 [1]
Równanie 2: OD : DB = AC : AB ⇒ r : 6 = b : 12 ⇒ b = 2*r podobieństwo Δ [2]
Równanie 3: AC
2 + AB
2 = BC
2 ⇒ b
2 + 12
2 = (2*R)
2 ⇒ b
2 + 144 = 4*R
2 [3]
[2] do [1] r
2 + 3*2*r = R
2
[4]
Porównuję [1] z [4]
r
2 + 36 = r
2 + 6*r ⇒ 6*r = 36 ⇒ r = 6 promień mniejszego okręgu
R
2 = r
2 + 36 ⇒ R
2 = 36 + 36 ⇒ R
2 = 72
Pole pierścienia
P = π*(R
2 − r
2) = π*(72 − 36) = 36*π cm
2