Granice funkcji. Z góry dzikuję za pomoc:)
Gumbas: a) limx→0 sinx−xcosx x3 =
b) limx→∞ (x−√x2−x+1) =
3 sty 16:08
mariusz: | | sinx − xcosx | | cosx − (cosx − xsinx) | | cosx + cosx + xsinx | |
a) limx → 0 |
| = |
| = |
| = |
| | x | | 1 | | 1 | |
3 sty 16:15
123: b)
musisz skorzystac ze wzoru a
−b
2=(a−b)(a+b)
pomnoz licznik i mianownik przez (x+sqrt((x
2)−x+1)
zredukuje Ci sie gora, wyjdzie x−1
wyciagnij x
2 spod pierwiastka na dole
wyjdzie
(x−1)/(x+|x|sqrt(1−(1/x)+(1/(x
2)))
dla + wychodzi 1/2
dla − wychodzi dzielenie przez 0, wiec 1/2, chyba ze sie w obliczeniach gdzies zgubilem
3 sty 16:24
Mila:
| | sinx | |
a) limx→0[ |
| −cosx]=1−1=0 |
| | x | |
| | x−√x2−x+1 | | x+√x2−x+1 | |
b) limx→∞ |
| * |
| = |
| | 1 | | x+√x2−x+1 | |
| | x2−(x2−x+1) | |
=limx→∞ |
| dokończ |
| | x+√x2−x+1 | |
3 sty 16:28
Gumbas: Mila, nie bardzo łapię jak zrobiłaś a)

b) = lim
x→∞
x2−x2+x+1x+√x2−x+1 = lim
x→∞
x+1x+√x2−x+1 =
spod pierwiastka wyciągam x
2 przed nawias, wyciągam z x
2 pierwiastek i mnoże przez
pierwiastek z tego co zostało pod nim i wychodzi mi
lim
x→∞
x+12x =
12
3 sty 17:23
asdf: | a − bc | | a | | bc | | a | |
| = |
| − |
| = |
| − b |
| c | | c | | c | | c | |
3 sty 17:25
Mila: w (a ) podzieliłam każdy składnik licznika przez x
| sinx | | xcosx | | sinx | |
| − |
| == |
| −cosx= |
| x | | x | | x | |
3 sty 17:27
Mila: asdf, popraw b) z 17:23 (muszę zniknąć.)
3 sty 17:28
asdf: | | x+√x2−x+1 | |
lim x→∞ (x−√x2−x+1)* |
| = |
| | x+√x2−x+1 | |
| | x2− (x2−x+1) | |
lim x→∞ ( |
| = |
| | x+√x2−x+1 | |
| | x2− x2+x−1) | |
lim x→∞ ( |
| = |
| | x+√x2−x+1 | |
| | x−1) | |
lim x→∞ ( |
| = |
| | x+√x2(1 −1/x+1/x2) | |
| | x−1) | |
lim x→∞ ( |
| = |
| | x+√x2(1 0+0) | |
| | x−1 | | 1 − 0 | | 1 | |
lim x→∞ |
| = |
| = |
| |
| | x+ x | | 2 | | 2 | |
3 sty 17:34
Gumbas: dlaczego każdy składnik licznika przez x jak w mianowniku jest x3?
3 sty 17:44
asdf: dopiero wstałem, ale chyba nie widze błędu
3 sty 17:48
Gumbas: nie powinno być
sinx/x3 − xcosx/x3 ?
3 sty 18:08
Mila:
GUmbas nie odczytałam z z Twojego zapisu x
3 lecz x.(pisz duże U przy ułamkach)
w takim razie :
| | sinx−xcosx | |
limx→0( |
| taką granicę trzeba obliczyć? |
| | x3 | |
3 sty 21:06
Mila: de l'Hospital
| | cosx−(cosx+x*(−sinx)) | | cosx−cosx+x*sinx | |
...H=limx→0 |
| =limx→0 |
| = |
| | 3x2 | | 3x2 | |
| | xsinx | | sinx | | 1 | |
=limx→0 |
| =limx→0 |
| = |
| |
| | 3x2 | | 3x | | 3 | |
3 sty 21:23