Prosze pomóżcie bo nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
adam: rozwiąż równanie:
x3= x2
1 cze 16:48
tim: Poskracaj obustronnie
1 cze 16:48
tim: Albo nie
1 cze 16:50
tim: Pokażę.
x3 − x2 = 0
x2(x − 1) = 0
x2 = 0 x − 1 = 0
... ...
Wyjdą dwa rozwiązania.
1 cze 16:50
adam: dziękuje.
a wiesz może jak zrobić te przykłady:
a) x3 = −10
b) x4 = 25
c)x4=2x2
1 cze 16:55
tim: adamie, a co w tym trudnego?

x
3 = −10
x = −
3√10
x
4 = 25
(x
2)
2 = 5
2
x
2 = 5
x =
√5 lub x = −
√5
x
4 = 2x
2
x
2 = 2
x =
√2 luv x = −
√2
1 cze 16:58
adam: nie no bajka. Wszystko się zgadza

dzięki bardzo
wybacz jesli pozwole sobie jeszcze raz cię wykorzystać

zadanie
Dane są wielomiany określone wzorami W(x)= x
3−3x
2−4x+12 i H(x) = x
3−x
2+2x−8
a) Sprawdź, czy liczba 3 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)
b) Wielomian Q(x) jest sumą wielomianów W(x) i H(x). Rozłóż wielomian Q(x) na czynniki liniowe.
1 cze 17:04
tim: Wielomiany to nie ja

Załóż nowy temat.
1 cze 17:07