granica funkcji na brzegu dziedziny
a: Proszę o sprawdzenie
f(x) = 112x4 +12x3 +4x − 4xlnx
dziedzina x ∊(0,+∞)
lim x→0+ = −2
lim x→+∞ = 12
jak trzeba będzie przepiszę całość jak było liczone
3 sty 15:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
granica w 0 źle wyliczona
tak samo jak i druga granica
3 sty 15:23
a: ok, a powiesz mi w którym momencie coś źle jest zrobione jak przepisze?
3 sty 15:27
a: limx→0
+ =
112 x
4 +
12x
3 +4 x − 4xlnx = x(
112x
3 +
12x
2 +4 − 4ln x) =
| | 112x3 +12x2 + 4 − 4 lnx | | x4 +8 | |
[0 *∞] H = |
| = [∞∞ ] H = |
| |
| | 1x | | 2x3 | |
3 sty 15:34