zrobiłem masę przykładów, a ten jeden coś
nie wychodzi
Mógłby ktoś rzucić okiem?
f(x) = √4x+1 xo=2
ma wyjść 2/3 a mi same głupoty wychodzą
| √4x+4h+1 − √4x+1 | 4x+4h+1 − 4x − 1 | |||
lim | = lim | = | ||
| h | h(√4x+4h+1 + √4x+1) |
| 4h | ||
= lim | = | |
| h(√4x+4h+1 + √4x+1) |
| 4 | 4 | 4 | ||||
= lim | −> | = | = | |||
| (√4x+4h+1 + √4x+1) | (√4x+1 + √4x+1) | 2√4x+1 |
| 2 | ||
= | ||
| √4x+1 |
wielkie dzieki !
| f(x)−f(x0) | ||
f'−(x0)=limx→x0− | ||
| x−x0 |
| f(x)−f(x0) | 1/2x2−1/2x−0 | |||
f'−(1)=limx→1− | =limx→1− | = | ||
| x−x0 | x−1 |
| 1/2x(x−1) | 1 | 1 | ||||
limx→1− | = | *1= | ||||
| x−1 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
{h(x)= | x2− | x dla x<1 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
Limx→1−( | x2− | x )= | *1− | =0 | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| f(1+h)−f(1) | √1+h−1−0 | |||
limh→0+ | =limh→0+ | = | ||
| h | h |
| √1+h−1 | √1+h−1 | √1+h+1 | ||||
=limh→0+ | =limh→0+[ | * | ]= | |||
| h | h | √1+h+1 |
| h | 1 | |||
=limh→0+ | = | |||
| √1+h+1 | 2 |