Zdarzenia są zależne nierozłączne A, B ,C maja nastepujące prawdopobieństwa:
Karolina: Zdarzenia są zależne nierozłączne A, B ,C maja nastepujące prawdopobieństwa:
P(A)` =1/5
P(B)`=1/3
P(C)=1/9
P(C/B)=1/12
P(A/B)=1/2
P(C/A)=1/4
P(C/A cz.wspolna B)=1/8
Oblicz:
P(AuBuC)
P(A/C)
P(B/C)
P(Acz.wspo B cz.wspo C)
3 sty 14:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
i z którym podpunktem masz problem

pamiętasz działania na zbiorach
3 sty 15:07
Karolina: no nie do konca. P(A) = 4/5 ? P(B) 2/3 P(C)= 8/9 ?
3 sty 16:51
Aga1.: Tak i co dalej?
Podstaw dane i wylicz P(B∩C)
3 sty 16:58
Karolina: Jeśli P(~A)= 1/5 to P(A) = 4/5 ?
P(B∩C)=1/18? a wogóle do czego mi jest potrzebne P(B∩C) ?
3 sty 19:10
Aga1.: Dwa razy tak.
Do obliczenia P(B/C)
3 sty 19:58