pomocy
Jola: Pewien właściciel restauracji miał w piwniczce regał do przechowywania (leżakowania) wina.
Regał składał się z 9 jednakowych, kwadratowych przegródek. Środkową przegródkę restaurator
pozostawił pustą. W czterech narożnych umieścił po 6 butelek wina, a w czterech pozostałych −
po 9 butelek. Łącznie restaurator miał w piwniczce 4 x 6 + 4 x 9 = 60 butelek. Za każdym razem
restaurator schodził do piwniczki, nie liczył wszystkich butelek, tylko sprawdzał, czy ich
suma we wszystkich trzech przegrodach każdego boku regału jest taka sama i wynosi 21. W
restauracji pracował nieuczciwy kelner, który podkradał wino. Robił to w taki sposób, że za
każdym razem wynosił z piwniczki po 4 butelki, przestawiając pozostałe tak, żeby ich suma przy
każdym boku regału zawsze wynosiła 21. Ile razy kelner dokonał kradzieży i ile butelek łącznie
wyniósł z piwniczki?
1 cze 16:45
Jola: jest ktoś co potrafi to rowiazac
1 cze 17:06
Jola: ludzie pomóżta
1 cze 17:06
tim: Dobrze. Zajrzyj wieczorem.
1 cze 17:07
Jola: ok
1 cze 17:07
tim:

Zapewne tak to wygląda.
Na początku było:
a, c, f, g = 6
b, d, e, g = 9
Aby w każdym rzędzie było po 21, a butelek było jak najmniej (gdyż interesuje nas ile mógł
ukraść) przerzucamy wszystkie możliwe butelki na wspólne (dla dwóch rzędów) rogi i powstaje:
a, h = 11
b, d, e, g = 0
c, f = 10
Na początku było 60 butelek, a teraz jest 22 + 20 = 42
Więc mógł ukraść 18 butelek, ale że kradł 4 dziennie, okradł 16 butelek, w 4 dni
1 cze 17:17
tim: Więc końcowa sytuacja to:
a, c, f, h = 10
b, d, e, g = 40
44 butelki, 16 okradzionych.
1 cze 17:18
tim: b, d, e, g = 1 *
1 cze 17:21
Jola: dobry jesteś dzięki
1 cze 17:30
tim: Ale jeszcze ktos ze starszych musi potwierdzic, bo nie jestem pewny xD
1 cze 17:31
1000jumiii: tak to prawda
9 wrz 19:03
PW: Bardzo pouczająca zagadka, i ile informacji:
1. wina leżakują
2. kelnerzy kradną.
9 wrz 19:09