układ równań
kuna: rozwiąż układ równań {−x+4y+7=0
{0,3x−0,4y+0,5=0
1 cze 16:42
tim: Pomnóż drugie * 10 i dalej normalnie
1 cze 16:47
em: zauważ, że z pierwszego równania: x=4y+7
wystarczy podstawić to do tego drugiego
1 cze 16:54
kuna: tim a dał byś rade jeszcze mi to rozwiązać
1 cze 17:34
em: spróbuj sam/sama
możesz pokazać nam jak to liczysz?
jak ktoś zrobi za ciebie, to nigdy tego nie zrozumiesz
1 cze 17:40
kuna: −x+4y+7=0
0,3x−0,4y+0,5=0 /*10
x=4y+7
3x−4y+5=0
x=4y+7
3x+4(4y+7)+5=0
x=4y+7
3x+8y+28+5=0
i tu niewiem czy dobrze to mam czy zle
1 cze 17:48
em: jesteś blisko...

ale nie możesz podstawić wartości x (4y+7) za y, widzisz?
wstaw to zamiast x w tym drugim równaniu i wtedy będzie dobrze
1 cze 17:50
kuna: ale w równaniu jest y
1 cze 17:51
em: x=4y+7, prawda?
więc x to to samo co 4y+7
dlatego jeśli zamiast x w tym drugim równaniu wstawisz 4y+7, to jego wartość się n ie zmieni
1 cze 17:53
kuna: x=4y+7
3x+4(4x+7)+5=0
x=4y+7
3x+16x+28+5=0
tak to ma byc
1 cze 17:58
em: nie...
za x, to tutaj:3x−4y+5=0 wstawiasz 4y+7
1 cze 18:08
Basia: Spróbuj sama metodą Tima. Jest prostsza.
Pomnóż (2) obustronnie przez 10.
Podaj wynik.
1 cze 18:16