pomocy
Paulina: zadanie 1, wyznacz dziedzine a nastepnie uprość.
D=2x+16=0
2x=−16 / :2
x= −8
D=R\{−8} tylko jak mam uprościc teraz
3 sty 13:31
Ajtek:
Licz Δ z licznika.
3 sty 13:34
Paulina: i potem x1 i x2 i co dalej
3 sty 13:36
Ajtek:
Tak, zapisz licznik w postaci iloczynu.
3 sty 13:37
Paulina: czekaj czekaj delta wyszła mi 7 a z x1 = −8 a x2= −1 i jak teraz
3 sty 13:39
Ajtek:
A w mianowniku wyciągnij 2 przed nawias.
3 sty 13:39
Ajtek:
Zapisz licznik w postaci iloczynowej:
a(x−x1)(x−x2)
3 sty 13:40
Ajtek:
I nie Δ=7 tylko √Δ=7
3 sty 13:41
Paulina: no no tak sorka.
czyli tak
3 sty 13:46
Ajtek:
3 sty 13:52
Paulina: dzieki
3 sty 13:53