Procenty
KaroOo: Cenę komputera ustalono na 1955 zł. Wiadomo, że ta cena to wynik wahań ceny początkowej, która
najpierw spadła o 15%, a następnie wzrosła o 15%. Jaka była cena początkowa?
3 sty 13:01
klara: 1,15 − 1955
1 − X
X= 1700
0.85 − 1700
1 − X
X = 2000
poczatkowa cena to 2000
3 sty 13:10
Janek191:
x − cena początkowa
x − 0,15 x = 0,85 x − cena po obniżce o 15%
0,85 x + 0,15 *0,85 x = 0,85 x + 0,1275 x = 0,9775 x − cena po podwyżce o 15 %
Mamy więc
0,9775 x = 1955
x = 1955 : 0,9775 ≈ 2000
Odp. Początkowa cena komputera to 2000 zł.
========================================
3 sty 13:20
KaroOo: Dzięki wielkie
3 sty 13:37
Eta:
x−−cena początkowa
| | 1955 | |
0,85*1,15*x=1955 ⇒x= |
| = 2000 zł |
| | 0,85*1,15 | |
3 sty 13:40