.
jagoda: rozwiaz nierówność
4|x|−|x|3≤0 prosze o pomoc !
3 sty 12:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
dla x≥0 masz:
4x − x3 ≤ 0
rozwiązujesz
dla x<0 masz:
4*(−x) − (−x)3 ≤ 0
i rozwiązujesz
3 sty 12:26
Ajtek:
1o
x∊(−∞;0)
−4x+x3≤0
2o
x∊<0;∞)
4x−x3≤0
3 sty 12:27
Ajtek:
Cześć
Artur 
.
3 sty 12:27
Aga1.: 4IxI−IxI3≤0
IxI(4−IxI2)≤0, ale IxI2=x2
IxI(4−x2)≤0
Gdy x≥0 to otrzymujesz nierówność
x(2−x)(2+x)≤0
Gdy x<0
to −x(x−2)(x+2)≤0
dokończ.
3 sty 12:28
jagoda: mam problem z tym |x|3 najbardziej przemawia do mnie rozw. Artura. ale jednak czym kierujesz
sie przy ustalaniu znajów ?
3 sty 12:34
jagoda: czy ja to dobrze rozumiem jeżeli jest przedział od <0, +∞) i mam parzystą potege to wówczas
znak np. jak mamy taka nierówność wielomianową :
9|x|3−|x|≥0 wówczas przy założeniu ze x≥0 to to bedzie miało postac 9x3 −x ≥0
3 sty 12:37
jagoda: przepraszam mamy nieparzystą potęgę *
3 sty 12:37
Aga1.: Definicją wartości bezwzględnej
IxI=x, gdy x≥0
IxI=−x, gdy x<0
3 sty 12:38
Aga1.: Tak.
3 sty 12:39
jagoda: dzięki wielkie za pomoc !
3 sty 12:41
jagoda: mam jesszcze problem z takim wielomianem
|x−2|3−4|x−2|2≤0
3 sty 12:43
jagoda: czy moge to rozpisać tak
(x−2)2|x−2|−4(x−2)2≤0?
3 sty 12:45
ZKS:
Można też bez rozbijania na przypadki.
|x|(4 − x2) ≤ 0
Wiemy że |x| jest zawsze ≥ 0 więc iloczyn |x| oraz 4 − x2 będzie zależeć tylko od 4 − x2 z
uwzględnieniem 0 z rozwiązania |x| ≤ 0 tak więc
4 − x2 ≤ 0 ⇒ x ∊ (−∞ ; −2] ∪ [2 ; ∞) ∨ x = 0 ⇒ x ∊ (−∞ ; −2] ∪ {0} ∪ [2 ; ∞).
3 sty 12:47
jagoda: o dzieki ZKS

o wiele szybszy sposób !

a lukniesz na ten mój przedostatni wpis ?
3 sty 12:49
ZKS:
Identyczny przykład jak wyżej.
Mamy wspólny czynnik (x − 2)2 więc go wyłączamy przed nawias i dostajemy
(x − 2)2(|x − 2| − 4) ≤ 0.
Dalej dasz sobie radę?
3 sty 12:53
jagoda: kurcze źle mi wyszło
3 sty 12:59
ZKS:
Zapisz obliczenia to ktoś Ci sprawdzi.
3 sty 13:00
jagoda: wyszły mi miejsca zerowe 2 , 6, −2 jednak przedziały mi sie nie zgadzaja
3 sty 13:01
ZKS:
Napisz jak to rozwiązywałaś.
3 sty 13:02
jagoda: czyli tak jak Ty mi mówiłeś czyli potem tak zrobiłam :
(x−2)2 (|x−2|−4)≤0
czyli (x−2)2=0
czyli x=2
nastepnie |x−2|−4=0
|x−2|=4 czyli x−2=4 lub x−2=−4 czyli x=−2 lub x=6
3 sty 13:07
ZKS:
U mnie nie ma równań tylko są nierówności.
(x − 2)2 jest zawsze ≥ 0 więc iloczyn (x − 2)2 oraz |x − 2| − 4 będzie zależeć tylko od
|x − 2| − 4 z uwzględnieniem kiedy (x − 2)2 = 0 ponieważ 0 * m daje nam 0 a mym mamy znaleźć
rozwiązania nierówności (x − 2)2 (|x − 2| − 4) ≤ 0.
|x − 2| − 4 ≤ 0 rozwiązując tą nierówność i uwzględniając kiedy pierwszy czynnik jest równy 0
dostaniemy rozwiązanie.
3 sty 13:11
jagoda: ale mój sposób jest zły ?
3 sty 13:14
jagoda: Chyba sie skapłam co źle zrobiłam, bo ja rysowałam potem węzownice tzn funkcje do tych
wielomianów a przeciez tu jest wartosc bezwzgledna

ale jestem głupia

:( a jeszzcze mam
takie pytanie jak to zoribć :
|x
4−9x
2|.x
4−9x
2
3 sty 13:24
jagoda: a sorki pomiedzy tym znak <
3 sty 13:24